Özz Nûjen är RIKARD III

Tid: 19.00

Lokal: Lunds Stadsteater

Biljetter: Biljettbyrån i Lund 046-131415 och Kulturcentralen i Malmö 040-103020
www.ticketmaster.sewww.kulturcentralen.nu

Fritt efter William Shakespeare
Hertigen av Gloucester, blivande kung Rikard III är maktgalen, manipulativ och bitter – med en sällsam attraktionskraft på kvinnorna och männen omkring sig.

Vägen mot kungakronan fylls av politiska missgrepp, uppror och intriger i ett blodigt familjedrama. Vad händer med makten, vem har makten och var är du när makten kontrollerar allt och alla? Se Özz Nûjen göra alla roller i det klassiska dramat Rikard III, fritt efter William Shakespeare.

– En fantastisk pjäs som säger mycket om vår nutid och vår framtid. Anledningen till att jag gör pjäsen, är för att jag vill göra alla roller själv, för precis som Rikard III så är jag lika egoistisk och vill åt hela härligheten, helt själv! säger Özz Nûjen.

Özz Nûjen
En hyllad skådespelare och en av Sveriges största standup-komiker som gjort succéer som Dålig Stämning och Statsminister Özz Nûjen och vunnit priser som årets manlige komiker. Kritikerrosad senast som den transsexuelle Molina i Spindelkvinnans kyss på Uppsala Stadsteater hösten 2014/våren 2015. Andra föreställningar som Özz Nûjen rönt stora framgångar med är bland andra hans roll som Puck i Shakespeares En midsommarnattsdröm på Uppsala stadsteater och i Nobelpristagaren Dario Fos pjäs Mistero Buffo på Södra Teatern regisserad av Björn Granath. Just nu är han aktuell med föreställningen Sveriges Historia – Den nakna sanningen med Måns Möller.

Björn Granath
Har medverkat i en mängd projekt, bland annat det omtalade Tältprojektet och Teater Fågel Blå-ensemblen. Han har medverkat i ett flertal filmer så som Madicken på Junibacken, Pelle Erövraren och i Jan Troells film Så vit som en snö, samt i tv-produktioner som Bergmans Den goda viljan och Noréns Löven i Vallombrosa. Björn har även spelat Thomas Bernhards Minetti på Teater Brunnsgatan Fyra och 2003 mottog han Eugene O’Neillstipendiet. På Dramaten har han den senaste tiden bland annat medverkat i Dödsdansen I-II, Hamlet, Muntra fruarna i Windsor, Jane Eyre, Jerusalem 2010, Tjuvar och Som löven i Vallombrosa.

Magnus Florin skriver:
Fråga: När skrev Shakespeare pjäsen?
Svar: Antagligen 1592. Som turnéföreställning. Det var pest i London och teatrarna stängdes och gav sig ut i riket.
Fråga: Vem är Rikard III?
Svar: En mytomspunnen men verklig person, som blev kung av England 1483. Gick över lik för att få makten. Dog själv på slagfältet.
Fråga: Är pjäsen dokumentär?
Svar: Både ja och nej. Shakespeare spetsar till för att berätta om maktens mekanismer. Om en maktmänniskas hänsynslösa väg till toppen. Och om hur maktmänniskan inte bara skrämmer utan också lockar och förför.
Fråga: Vad säger oss pjäsen idag?
Svar: Kanske mer än vi vill veta. För vem är det egentligen som tillåter det onda att ta makten?

Özz Nûjen & Björn Granath:
”I tomrummet strömmar ondskan och våldet in.
Där ingen vågar styra sprider sig mörka krafter.
Det börjar med att en gräns flyttas, bara lite grann.
Och saker börjar sägas som ingen sade förut.
Rikard är inte Den Onde.
Han har det vi alla har.
Han är ingen utan vårt tysta medgivande.
Säger du emot? Eller ser du tyst på? Vem är du?”

Längd: 1 timme 40 minuter inkl paus

Produktion: Riksteatern