8/5 Männen med rosa triangel

mannenVerklighetsbaserad och högaktuell berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. En föreställning om ett då och ett nu, och om hur glömska skapar paralleller till vår samtid.

Direkt efter föreställningen kommer en panel att samtal kring temat i Männen med rosa Triangel.

Moderator:

Tasso Stafilidis,Skådespelare, Ordförande för West Pride, Verksamhetsansvarig Göteborgs Kulturkalas.

Medverkande:

Katja Slonawski, projektledare LundaPride, föreningen Stolt i Lund.

Tanya Charif, socionom, föreläsare och aktivist. Vice ordförande i Göteborgs HBTQ-råd och driver G.I.A Gays In Angered, en mötesplats för HBTQ-ungdomar.

Ola Nilsson, projektledare Hbtq, normer & maktpå Forum för levande historia.

Boken är en verklighetsupplevd vittneskildring om Josef Kohut och gavs ut först 1972. Fram till dess hade ingen av de förföljda homosexuella vågat vittna om sina erfarenheter i koncentrationsläger, av rädsla för det dubbla stigmatat som infann sig eftersom de fortfarande föraktades och klassades som brottslingar under efterkrigstiden.  Berättelsen vittnar om hur homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin, var lovligt byte för alla, fick de hårdaste arbetsuppgifterna och placerades ut vid granitbrotten, skyttebanorna, stenhuggerierna som lovligt byte för de nazistiska soldaterna som ofta iscensatte fångars flyktförsök, för att genom sina dödande kulor erhålla tre dagars permission.

Soldater kunde t ex slita mössan av en fånge och kasta den mot det elektrifierade taggtrådstängslet och beordra fången att hämta tillbaka den. Om fången närmade sig taggtråden klassades det som flyktförsök och man fick man skjuta, och om fången inte lydde slogs han ihjäl med batong.

Det här är en verklig berättelse om en systematisk och sällan uppmärksammad förföljelse. Det enda brott Josef, och alla de tusentals homosexuella i lägren begått: de ville älska och bli älskade av fel personer.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Riksteatern, RFSL och Forum för levande historia. Den varvar musik och koreografi med tydliga paralleller till dagens samhälle. 
Mattias Brunn, Daniel Åkerström-Steen och Mårten Andersson har turnerat med pjäsen No Tears for Queers i Sverige. Då satte man strålkastarljuset på manlighet och maktstruktur, precis som i deras kritikerrosade Riksteaterproduktion Järnnatt. I den här uppsättningen fördjupas samarbetet tillsammans med dansaren och koreografen Marcus Baldemar. I Männen med rosa triangel möter vi normernas och utanförskapets mörkaste mekanismer.

Spelas: söndag 8 maj 16:00 

Plats: Lunds Stadsteater

Biljetter: Biljettbyrån i Lund 046-131415 och Kulturcentralen i Malmö 040-103020
www.ticnet.se, www.kulturcentralen.nu

Pris: 230:- / Scenpass 190:- / Under 26 & Student 90:-

Föreställningslängd: 1 timme 20 minuter + samtal i ca 40 minuter

Föreställningen följs av ett samtal arrangerat av Stolt i Lund och Lunds Teaterförening. Mer information om samtalet kommer inom kort.

Konstnärligt team: Mattias Brunn, Marcus Baldemar, Daniel Åkerström-Steen, Ninna Tersman, Mårten Andersson. Fotograf: Urban Jörén
Konstnärligt team: Mattias Brunn, Marcus Baldemar, Daniel Åkerström-Steen, Ninna Tersman, Mårten Andersson.
Fotograf: Urban Jörén