21/3 Teatersamtal med Marika Lagercrantz om Tyskland- Sverige

Marika_Lagercrantz

Marika Lagercrantz, skådespelare och regissör växte upp i ett kulturtätt hem som dotter till Olof Lagercrantz, författare och litteraturvetare och syster till David Lagercrantz. Hon är mor till skådespelaren Moa Lagercrantz. Redan som sexåring började Marika Lagercrantz med barnteater vid Vår Teater. Hon fortsatte med dans i tonåren. Redan 1967 fick hon en roll i TV-serien Modiga mindre män. Efter ett misslyckat försök att komma in på Scenskolan i Stockholm sökte sig Marika Lagercrantz till Malmö, där hon kom i kontakt med Studioteatern och även Mimteatern. Från Malmö gick resan till Odinteatret i Köpenhamn. Så småningom gick resan tillbaka till Stockholm och teaterkollektivet Jordcirkus (1977), där hon blev involverad i husockupationen av kvarteret Mullvaden. Teaterkollektivet Jordcirkus turnerade flitigt i Sverige, Europa och USA. Marika Lagercrantz har även varit verksam vid Dramaten och Stockholms Stadsteater.

Marika Lagercrantz har en gedigen karriär inom såväl teater som film och TV. Vi har sett henne i Bo Widerbergs film Lust och fägring stor, som belönades med en Silverdelfin på filmfestivalen i Trioa. För denna film nominerades hon också till en Guldbagge. Andra filmer och TV-serier, som kan nämnas, är Emma åklagare (TV-serie), Män som hatar kvinnor, Gossip, Hassel, Umeå4ever och Kommissarien och havet (TV-serie). Fadern, Flickan som ville rädda Gud och Gustav III är några av de teateruppsättningar, som Marika Lagercrantz deltagit i.

Förutom Silverdelfinen har Marika Lagercrantz belönats med och nominerats till flera priser. Hon mottog filmtidskriften Chaplins pris för sina stridbara kvinnoroller och har bland annat nominerats till en Guldbagge i kategorin Bästa skådespelare.

Mellan åren 2011-2014 var Marika Lagercrantz kulturråd vid Sveriges ambassad i Berlin. År 2015 valdes hon till ordförande i KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, det vill säga konstnärsorganisationernas samarbetsorgan för frågor om gemensamt intresse.

Teatersamtalet äger rum måndag 21 mars 19:00

Plats: Piratensalen, Grand Hotel, Lund

Biljetter: Biljettbyrån i Lund 046-131415 och Kulturcentralen i Malmö 040-103020
www.ticnet.se, www.kulturcentralen.nu

Pris: 150:- / Scenpass 125:- / Under 26 & Student 90:-

Samtalets längd: 1 timme – 1 timme 30 minuter inklusive frågestund