16/2 Doris. Do or Don’t

Doris. Do or Don'tKoreografiska kompositionsteorier undersöks på ett underhållande sätt i en tvådelad föreläsningsdemonstration. Vi utforskar Doris Humphreys (1895–1958) koreografiska kompositionsteori, berättar om den och visar praktiska exempel. Publiken får ta del av både DOs och DON’Ts.

Doris Humphrey var, tillsammans med bl a Martha Graham del av den generation pionjärer inom modern dans som utforskade hur andning påverkar rörelsen och utvecklade danstekniker som fortfarande undervisas idag.
I boken The Art of Making Dances (utgiven efter hennes död 1958) beskriver hon utförligt sin koreografiska metod och kompositions-teori. Hon säger sig utgå från människans kroppsspråk och låter scenrummet spegla världen som den är. Enligt henne är detta det enda möjliga sättet att skapa danskonst som är tillgänglig och begriplig för flest människor.

Doris. Do or Don'tDansare: Torbjörn Stenberg, Rumiko Otsuka, Jonas Örknér, Maria Naidu

Koreografi: Maria Naidu

Ljus: Uli Ruchlinski

Kostym: Mathilda Spjuth

Ljud, bild och scenografi: Tom, Dick & Harry

Maria Naidu har en bakgrund som dansare i New York främst med Jennifer Muller/ THE WORKS, genom det direkt besläktad med den banbrytande amerikanska koreografen Doris Humphrey som verkade vid samma tid som Martha Graham. 
Maria återvände till Europa och Sverige 1998 och har sedan dess varit med att starta Rörelsen – koreografer i Skåne, arbetat som repetitör för Carte Blanche, Norge och Norrdans i Härnösand, producerat en mängd egna verk samt koreograferat för opera och teater, nu senast Moomsteaterns uppsättning av Resan till Melonia.

Maria har även utvecklat MISClive en smartphone applikation som gör det möjligt för vem som helst att delta i en koreografi . MISClive är en unik, annorlunda och rolig deltagaraktivitet som har har varit programpunkt på bl a Malmöfestivalen och Passagefestival Helsingborg/ Helsingør.

Marias senaste verk, The Life and Times of Karen Henderson hade premiär hösten 2014 på Dansstationen i Malmö, och spelas på turné, bland annat i Lund, med VASS – Scenkonst som vågar under hösten 2015.

Spelas: tisdag 16 februari 19:00

Plats: Stenkrossen

Biljetter: Biljettbyrån i Lund 046-131415 och Kulturcentralen i Malmö 040-103020
www.ticnet.se, www.kulturcentralen.nu

Pris: 180:- / Scenpass 150:- / Under 26 & Student 90:-

Föreställningslängd: 1 timme 30 minuter inklusive paus