11/10 Dimensioner

TEATER, DRAMA

11 oktober kl 19 – Lunds Stadsteater

En gripande och poetisk kärleksskildring som utmanar vår uppfattning om tid och rum, men också vad som skiljer val och öde åt. Genom att leka med parallella universum formar dramatikern en sällsynt kärlekshistoria där ordval leder till astronomiskt olika konsekvenser.

Från ett första möte på en fest får vi följa hur en kärleksrelation mellan biodlaren Roland och kvantfysikern Marianne utvecklas genom några av de oändliga riktningar en relation kan ta vid varje givet ögonblick. Pjäsen skrevs 2012 av det 29-åriga brittiska stjärnskottet Nick Payne och erhöll också The Evening Standards prestigefulla teaterpris.

Dimensioner, i original Constellations, har gjort succé på Broadway med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. När pjäsen nu får Sverigepremiär är det i regi av Riksteaterns egen husregissör Carl Johan Karlson, som senast regisserade Katt på hett plåttak.

På grund av skillnaderna i innebörd av det engelska ordet constellations och det svenska ordet konstellationer har Riksteatern valt att använda det svenska ordet dimensioner som titel, vilket ligger närmare pjäsens tematik.

Medverkande

Marie Robertson och Krister Kern

Konstnärligt team

Regi: Carl Johan Karlson, Scenografi: Per A Jonsson

Producent

Riksteatern